Suho sadje in kdaj ga jemo
Suho sadje lepo izgleda, lepo diši in je dobrega okusa. Poleg tega ima izjemno pozitiven vpliv na prebavo. Vsak lahko doma opravi kratek test in nekaj dni za zajtrk je jabolčne krhlje ter opazuje, kako se mu bo izboljšala prebava. Če bomo to sadje prej nekaj časa namakali v vodi (kar je nadvse priporočljivo tudi zaradi dejstva, ker v veliko primerih vsebuje konzervanse), bo postalo še toliko bolje prebavljivo.
Suho sadje lahko uživamo zjutraj ali zvečer, za zajtrk ali malico. Zelo dobro se znajde v kombinaciji z oreščki oziroma v doma pripravljeni mešanici musija. Lahko ga, podobno kot oreščke, namakamo čez noč v vodi in naslednji dan iz njega naredimo smoothie. Ali ga peprosto prelijemo s sokom pomaranče ali limone ter spijemo kot napitek. Lahko ga kuhamo v vodi – dobili bomo izvrsten kompot.
Če svežemu sadju ne odgovarja najbolje kombinacija z žiti, so žita zaveznik suhega sadja. Priporočljivo ga je uporabljati kot dodatek pri kuhi kosmičev in kaš vseh vrst. S suhim sadjem jim bomo dodali naravno sladilo ter izboljšali njihovo aromo. S čim sladkati? Najbolje se obnesejo rozine – dovolj je, da jih zgolj vmešate v jed – pa tudi suhe marelice ali dateljni. Uho sadje je odlična sestavina peciv in sladic, še posebej prazničnih.
Ste že slišali za marmelado iz suhega sadja, denimo iz suhih marelic ali sliv? To sadje je izjemno uporabno – tudi v tem primeru ga samo namočite v vodi in pustite namočenega čez noč. Vodo z aromo suhega sadja naslednje jutro odlijemo (lahko je malo tudi spijemo ali redčimo z vodo). Sledi odstranjevanje koščic, v kolikor so te prisotne v sadju. Sadje nato zmeljemo. Dobili bomo odlično marmelado, ki jo lahko jemo brez vsakršnih dodatkov. Nič ni boljšega od z energijo nabitega zajtrka. Če vam je dovolj jajc za dobro jutro, posezite po suhem sadju, ki vas bo nasitilo in vam dvignilo raven energije.